Zelforganisatie: Loslaten door management is medicijn voor betere resultaten

Uw aanmelding zien we graag vóór 1 september 2018 tegemoet.

Tijdens het uitvoeren van audits blijkt dat veel organisaties in de Zorg en Welzijn bezig zijn met het ontwikkelen van zelforganisatie. Wat betekent dit?, Wat zijn de valkuilen, risico’s?, Wat levert het op?

Voor antwoorden organiseert Lloyd’s Register op dinsdag 9 oktober 2018 een informatiedag rondom dit thema voor leidinggevenden en kwaliteits-/beleidsmedewerkers binnen de sector Zorg en Welzijn.

Voorlopig Programma

9.00 uur Inloop

9.30 uur Welkom en toelichting programma

9.45 uur 'Ontmanagen voor managers’ door Tom Verheggen

11.00 uur Koffie/theepauze

11.15 uur 'Een sprong in het diepe’ door Rene Verkuylen

12.15 uur Lunchpauze en gelegenheid tot netwerken

13.15 uur 'Holacracy en zelforganisatie’ door Lydia Bos

14.30 uur 'Teamie als hulpmiddel voor zelforganisatie’ door Ties Molenaar

15.30 uur Afsluiting programma en evt. drankje en gelegenheid tot netwerken

16.30 uur Einde van de dag.


SPREKERS

Drie interessante gastsprekers zullen hun kennis en ervaring op dit gebied met u te delen:

Thom Verheggen, auteur van het boek ‘Ontmanagen voor managers'

-    Na 20 jaar managementervaring ontdekte hij in een bijzonder project dat hoe minder hij de manager uithing, hoe meer het team voor elkaar kreeg. Daarbij leerde hij van zijn eigen vallen en opstaan én van andere ondernemers die op nieuwe manieren aan het organiseren waren geslagen. Tegenwoordig helpt hij als ‘De Ontmanager’ organisaties om met minder managen meer voor elkaar te krijgen, met iedereen in de beste versie van zichzelf. Met vooral de vraag hoe managers zelf daarin zelf het voortouw kunnen nemen. Thom deelt deze dag zijn ervaringen als manager en ontmanager. Prikkelend en balancerend tussen pijnlijk herkenbaar én inspirerend. En hij duidt ondermeer het verschil tussen ‘ontmanagen’ en ‘ontmanageren’.

René Verkuylen, bestuurder van Kwadraad

Deze organisatie heeft er voor gekozen om meteen in het diepe te springen: alle managers eruit, zelforganisatie en werkende weg de problemen die ze tegenkwamen oplossen. Hij vertelt hoe zich in de praktijk een boeiend en ambitieus leerproces naar een radicaal andere manier van organiseren voltrekt. Daarbij biedt niet langer een klassieke hiërarchische structuur het houvast, maar ruimte en vertrouwen om vanuit kernwaarden gezamenlijk te ondernemen. 

Lydia Bos, directeur van Mentaal Beter

-    In haar bijdrage vertelt zij hoe de beweging te maken van aansturen naar loslaten, van operationeel directeur naar rol bedrijfsvoering. Hoe kun je zelforganisatie middels holacracy implementeren in een organisatie. Wat doet dat met voormalig leidinggevenden en hoe gaan mensen op de werkvloer om met de verantwoordelijkheden die ze krijgen?

Ties Molenaar, consultant Effectory

Effectory gebruikt voor zelfsturende teams een tool genaamd Teamie. Met Teamie krijgen teams een tool in handen waarmee ze hun eigen functioneren kunnen volgen en verbeteren. Ze worden hierbij geholpen met praktische tips en oefeningen die het team zelf kan toepassen Ties neemt u mee m.b.t belangrijke stappen en voordelen van zelfsturing. Wat zijn de noodzakelijke onderwerpen voor een goede implementatie en waarop moet je letten? Welke uitdagingen brengt zelfsturing voor een team en organisatie?

Voor nadere informatie kunt u Petra Benning bereiken via: 010 - 2018445

Startdatum Einddatum Locatie Inschrijven
BCN Utecht Nu inschrijven