Kwaliteitsmanagement (Quality management) in de Automotive

Kwaliteits- en procesmanagement zijn belangrijk in elke organisatie, maar zeker in de automotive branche. Voor fabrikanten en Original Equipment Manufacturers (OEM’s) van auto’s, vrachtwagens, bussen en motorfietsen is het in vergelijking met andere sectoren meer dan noodzakelijk dat processen in de gehele keten naadloos op elkaar aansluiten. Dit om verspilling te reduceren, fouten en risico’s te minimaliseren, veilige producten op te leveren en processen structureel te verbeteren.

Kwaliteitsmanagement in de Automotive, waarom certificeren?

Uw organisatie zodanig inrichten dat uw organisatie structureel ingericht is op het optimaliseren van processen zorgt niet alleen voor een verbeterde kwaliteit van de productie of dienstverlening, maar ook voor een verbeterde concurrentiepositie. Veel automotive fabrikanten stellen als eis dat toeleveranciers en partners zich conformeren aan de in de branche geldende werkprocessen en daarbij horende certificeringen zoals de IATF 16949 en VDA.

Voordelen certificeren Auto industrie

Of u nu een fabrikant van vervoersmiddelen, een dienstverlener, toeleverancier van systemen of onderdelen bent in de deze sector, certificeren in de autobranche heeft vele voordelen. Hieronder staan de voornaamste voordelen voor u samengevat:

#1 Verbeter uw marktpositie

Wanneer uw organisatie aantoonbaar voldoet aan de internationale en branche specifieke normen en richtlijnen voor kwaliteitsmanagement (quality management) geeft dit:

  • Vertrouwen aan potentiële opdrachtgevers en leveranciers
  • Verbetert het vertrouwen bij bestaande relaties
  • Toegang tot aanbestedingsprocedures en opdrachtgevers die certificering vereisen

#2 Professionelere organisatie

Het implementeren van een gecertificeerd managementsysteem zorgt ervoor dat uw organisatie professioneler te werk gaat.

  • Medewerkers zijn zich bewust van risico’s en worden structureel opgeleid
  • Procedures en processen (APQP, FMEA, PPAP, SPC) zijn op elkaar afgestemd en geïmplementeerd binnen alle lagen van de organisatie
  • De producten en diensten zijn afgestemd aan de klantwensen en behoeften van de eindgebruiker in de Supply Chain Er wordt structureel gewerkt aan verbeteren van de kwaliteit in uw organisatie

#3 Kostenreductie

Minimaliseren van afwijkingen betekent een efficiëntere inzet van uw productieprocessen en daarmee een stijging van de productiviteit

  • Verminderen van auditdruk door het gebruik van één sectorspecifieke norm die door de gehele supply chain wordt toegepast

Certificering in de Automotive

Normen met betrekking tot de sector Automotive

Overzicht normen Automotive Lloyd's Register

Bekijk alle normen

IATF 16949

Een norm bedoeld voor toeleveranciers binnen de auto-industrie waar productie plaatsvindt van service-onderdelen (OES), accessoiresonderdelen en bulkmaterialen. Deze onderdelen en materialen moeten uiteindelijk verwerkt worden in het voertuig.

Trainingen Automotive

Lloyd's Register biedt een aantal trainingen en opleidingen voor de klanten in de sector van Automotive, zodat u uw managementsysteem effectief inricht.

Overzicht trainingen Automotive Lloyd's Register

Bekijk totaaloverzicht trainingen

Interne Audit training IATF 16949 Automotive

Tijdens deze 3-daagse cursus krijgt u een gedegen opleiding als interne auditor waarbij verschillende audittechnieken en- vaardigheden aan bod komen. Tevens wordt het omvangrijke eisenpakket van de IATF toegelicht, inclusief de normparagrafen die het meest relevant zijn.

Introductietraining IATF 16949 Automotive

Een praktische vertaalslag van IATF 16949. Aan het eind van deze ééndaagse training bent u in staat om vast te stellen in hoeverre uw kwaliteitsmanagementsysteem aan de eisen van de IATF 16949 voldoet.

Verbetertools voor de automobielindustrie

De meeste bedrijven zijn nog steeds "functioneel" georganiseerd en hebben hun processen op afdelingsniveau beschreven. Echter, een gewenst resultaat wordt efficiënter bereikt indien een activiteit en bijbehorende ondersteuning wordt gemanaged als een bedrijfsbreed proces. Deze eendaagse cursus gaat in op welke wijze u de procesaanpak kan vertalen naar uw organisatie.