UTZ

Wat is UTZ?

UTZ betekent 'goed' in een Maya-taal. UTZ is een wereldwijd certificeringprogramma dat de norm is voor verantwoorde koffie, thee en cacao productie en teelt. UTZ is het grootste programma ter wereld voor duurzame cacao. Wanneer u een UTZ-logo ziet op een cacao product kunt u er zeker van zijn dat voldoende gecertificeerde cacao is ingekocht om de productie af te dekken. De cacao boeren zijn getraind in goede landbouwpraktijken met respect voor mens en milieu.

Voor de Chain of Custody Heeft UTZ een standaard ontwikkeld voor koffie, thee, cacao en hazelnoot. Aanvullende informatie voor elk product wordt beschreven in de Annex. LRQA is gaccrediteerd voor de Chain of Custody Cocoa. De certificering van deze normen wordt beheerd door één certificatie-protocol. De eisen van de Chain of Custody zijn gericht op traceerbaarheid en het gebruik van het UTZ logo op consumenten producten:

 • Een volledige traceerbaarheid van het product voor het behoud van de Chain of Custody. Met inbegrip van input, output, identificatie, scheiding, registratie en de etikettering.
 • Individuele en multi-site certificering is mogelijk.
 • Chain of Custody Certification, inclusief massabalans registratie in de databank van UTZ en het gebruik van het logo op de consumentenproducten.

Voor wie is UTZ certificatie van toepassing?

Het UTZ programma begon met de certificering van koffie in 2002 en is sindsdien uitgebreid met thee (met inbegrip van rooibos en andere kruidenthee), cacao en hazelnotenr zijn meer dan 400.000 cacaoboeren in het UTZ programma en chocolade producten met de naam of het logo van UTZ worden verkocht in 134 landen. UTZ is een programma dat door cacao handelaren, verwerkers van cacao en chocolade fabrikanten kunnen worden toegepast. Certificering (tegen Chain of Custody) is verplicht voor degenen die in de supply chain juridische eigenaar van UTZ producten zijn en deze fysiek behandelen en daarbij een UTZ claim gebruiken op deze producten (B2B / B2C)

Voordelen van UTZ certificering voor u in de supply chain:

 • Consumenten zijn in toenemende mate geïnteresseerd waar hun producten vandaan komen, en verwachten dat ze zijn geproduceerd op een verantwoorde manier. Deelnemen aan een internationaal gerenommeerde certificering toont uw klanten uw inzet voor zowel mens en milieu, en helpt bij het creëren een wereld waar duurzame landbouw de norm is.
 • Verzeker uw aanvoer: Certificering als onderdeel van een duurzaamheidsprogramma betrekt alle betrokken personen in alle stadia van de supply chain. Samen investeren zij - direct of indirect - in de landbouw praktijken die leiden tot een betere kwaliteit van het product en die u helpen om een betrouwbare levering tegen concurrerende prijzen mogelijk te maken.
 • Communiceer uw inzet voor duurzaamheid: Het werken met UTZ biedt onafhankelijke zekerheid van uw duurzame inkoop strategie. Onderzoek toont aan dat de meerderheid van de consumenten verwachten dat bedrijven zorgdragen voor onze aarde en onze samenleving als geheel. Met UTZ, kunnen duurzame producten worden getraceerd door de gehele supply chain, zodat u eenvoudig uw klanten kan laten zien dat uw gecertificeerde producten zijn gekoppeld aan gecertificeerde bronnen en dat maakt het mogelijk om op uw producten en/of verpakkingen aanspraak te maken op deze duurzaamheid.
 • Verhoging van de operationele efficiency en traceerbaarheid: Chain of Custody certificering zal u ondersteunen om uw operationele efficiëntie te verhogen. Traceerbaarheid is een van de fundamenten waarop UTZ certificering is gebaseerd. Alle gecertificeerde leden van de boer tot de laatste koper registreren hun verkoop en verwerking van gecertificeerde producten in het UTZ traceerbaarheidssysteem.

Het labelen van uw producten als UTZ gecertificeerd trekt sociaal bewuste kopers, retailers en consumenten. 

Waarom LRQA Certificering?

 • Wereldwijd erkend en bekend
 • Onafhankelijk en toonaangevend
 • Meer dan 25 jaar ervaring
 • Geïntegreerde audits mogelijk
 • Wij kunnen uw medewerkers ook trainen
 • Meer dan 180 auditors inzetbaar
 • LRQA is onderdeel van Lloyd's Register