ISO 22000 Voedselveiligheid

Wat is ISO 22000?

Deze standaard bestaat uit drie onderdelen:
 1. Eisen voor algemene hygiëne praktijken ("good practices" or "pre-requisite programmes").
 2. Eisen voor HACCP conform de HACCP principes van de Codex Alimentarius.
 3. Eisen voor een management systeem.

De eisen voor algemene hygiëne praktijken staan niet in detail vermeld in de norm maar er wordt een verwijzing gemaakt naar bestaande richtlijnen. ISO 22000 vervangt normen als ISO 9001 niet. ISO 22000 omvat alleen eisen voor voedselveiligheid terwijl ISO 9001 veel breder de kwaliteit van dienstverlening en continue verbetering onderzoekt. Wel is de structuur van de standaard gelijk aan die van standaarden als ISO 9001 en ISO 14001 wat een integratie van deze normen in één managementsysteem eenvoudig maakt. Hiermee is het mogelijk om een "risk based management system" op te zetten. Tevens is de ISO 22000 vergaand vergelijkbaar met de Nederlandse HACCP Criteria zodat HACCP gecertificeerde bedrijven met relatief weinig inspanning aan de ISO 22000 eisen kunnen voldoen.

Wie gebruiken ISO 22000?

Voedselveiligheid is internationaal één van de belangrijkste aandachtsgebieden in de voedselketen. "The International Organisation for Standardisation (ISO)" heeft een standaard ontwikkeld die gebruikt kan worden om een voedselveiligheid management systeem op te zetten en te certificeren. De standaard biedt tevens een kans om internationale harmonisatie te realiseren in de wildgroei van voedselveiligheidsstandaarden.

Daarnaast kan met deze standaard HACCP in de gehele voedselketen geïmplementeerd worden omdat ISO 22000 gebruikt kan worden door alle onderdelen van de keten (ook door producenten van niet voedingsmiddelen en dienstverlenende bedrijven).

Voordelen van  ISO 22000 door Lloyd's Register

 • Lloyd's Register is wereldwijd actief op ISO 22000 gebied bij toonaangevende organisaties, onze certificering ondersteunt dan ook uw reputatie

 • Lloyd's Register is lid van de ISO 22000 werkgroep. Dit betekent dat onze klanten verzekerd zijn van de meest actuele informatie over deze standaard en de nationale en internationale ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid

 • Lloyd's Register kan naast 22000 u ook ondersteunen op het gebied van HACCP, GMP, IFS en BRC. Dit voorkomt onnodige dubbelingen tijdens de audits en bespaart tijd en kosten.

Certificatie

Wij bieden ISO 22000 certificatie aan, waar nodig in combinatie met andere normen.

Waarom Lloyd's Register Certificering?

 • Wereldwijd erkend en bekend
 • Onafhankelijk en toonaangevend
 • Meer dan 25 jaar ervaring
 • Geïntegreerde audits mogelijk
 • Wij kunnen uw medewerkers ook trainen
 • Meer dan 180 auditors inzetbaar