FSSC 22000

Wat is FSSC 22000?

De FSSC 22000 standaard is ontwikkeld door de Stichting Certificatie Voedselveiligheid (SCV) en is de eerste wereldwijde standaard voor de voedingsmiddelenindustrie. De standaard is goedgekeurd door de GFSI en biedt een kans om internationale harmonistatie te realiseren in de wildgroei van voedselveiligheidsstandaarden. LRQA staat als een van de eerste certficatie-instellingen (CI) op de website van het FSSC aangemeld als geaccepteerde  certificerende instelling die geaccrediteerde certificaten mag toekennen. Inmiddels is de versie 4.1 uitgebracht. 2017 is een overgangsjaar en met ingang van 1 januari 2018 worden de certificeringen tegen de nieuwe eisen ge-audit.

Deze standaard bestaat uit vier onderdelen:

 1. Eisen aan het voedselveiligheid managementsysteem.
 2. Eisen aan de certificerende instellingen.
 3. Eisen aan de accrediterende instellingen.
 4. Eisen aan de Board of Stakeholders.

De eisen die voor u van toepassing zijn staan vermeld in deel 1 van de standaard. Daarnaast maakt FSSC gebruik van bestaande voedselveiligheidsstandaarden (ISO 22000 & ISO/TS 22002-1: 2009 (productie van voedingsmiddelen) /ISO/TS 22002-4:2013 (productie van verpakkingsmateriaal voor voedingsmiddelen)).

FSSC 22000 vervangt normen als ISO-9001 niet. FSSC 22000 omvat alleen eisen voor voedselveiligheid, terwijl ISO 9001 veel breder de kwaliteit van dienstverlening onderzoekt. Wel is de structuur van de standaard gelijk aan die van standaarden als ISO 9001 en bij voorbeeld ISO 14001 wat een integratie van deze normen in één managementsysteem eenvoudig maakt. Hiermee is het mogelijk om een integraal "risk based management system" op te zetten. De FSSC 22000 is vergelijkbaar met de Nederlandse HACCP Criteria zodat HACCP gecertificeerde bedrijven met relatief weinig inspanning aan de FSSC 22000 eisen kunnen voldoen.

Wie gebruiken FSSC 22000?

De standaard is toepasbaar voor bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie die een gedegen en internationaal erkend voedselveiligheid managementsysteem willen opzetten en laten certificeren. Net zoals de ISO 9001 is ook in de FSSC 22000 standaard het principe van continu verbeteren opgenomen waardoor de standaard u helpt uw prestaties te verbeteren. FSSC 22000 certificatie is vanwege de ISO/TS 22002-1:2009/ ISO/TS 22002-4:2013 scope beperkt tot producenten van levensmiddelen, levensmiddeleningrediënten en producenten van verpakkingsmaterialen, en sluit daarmee op dit moment uit:

 • Pre-slachterij-activiteiten (bijv. kalverhouderijen);
 • Chemische producten die NIET worden gebruikt als voedselingrediënt/-additief (bijvoorbeeld pesticiden, schoonmaakmiddelen;
 • Toeleveranciers van diensten (bijv. transporteurs, schoonmaakbedrijven);
 • Handelsbedrijven. 

Voordelen van FSSC 22000 door LRQA

 • LRQA is wereldwijd actief op het gebied van voedselveiligheid-, kwaliteit-, milieu- en arbomanagementsystemen bij toonaangevende organisaties, onze certificering ondersteunt dan ook uw reputatie.
 • LRQA is lid van de commissie van deskundigen van het FSSC. Dit betekent dat onze klanten verzekerd zijn van de meest actuele informatie over deze standaard en de nationale en internationale ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid.
 • LRQA kan naast FSSC 22000 u ook ondersteunen op het gebied van HACCP, GMP Diervoeder, IFS en BRC. Dit voorkomt onnodige dubbelingen tijdens de audits en bespaart tijd en kosten.

LRQA dienstverlening

Waarom LRQA Certificering?

 • Wereldwijd erkend en bekend
 • Onafhankelijk en toonaangevend
 • Meer dan 25 jaar ervaring
 • Geïntegreerde audits mogelijk
 • Wij kunnen uw medewerkers ook trainen
 • Meer dan 180 auditors inzetbaar
 • LRQA is onderdeel van Lloyd's Register