Martin Cottam is voorzitter van het ISO Technisch Comité voor gezondheid en veiligheid op het werk

Martin Cottam is benoemd als voorzitter van de nieuwe technische commissie voor veiligheid en gezondheid op het werk van de ISO, van 2018 tot 2023.

Als voorzitter wordt Martin Cottam verantwoordelijk voor het algemene management van de commissie, inclusief subcommissies en werkgroepen. Cottam zal een directe rol spelen in het dagelijks werk van de commissie. Zo zal hij zorgen voor projectmanagement en leidt hij de commissie voor het bereiken van consensus. ISO / TC 283 is het nieuwe technische comité voor arbo-management, ter vervanging van de projectcommissie die de nieuwe internationale norm voor arbo-management heeft ontwikkeld, ISO 45001: 2018.

Martin Cottam zegt het volgende over zijn benoeming: "Als voorzitter van ISO / TC 283 ben ik verheugd de mogelijkheid te krijgen de toekomst van ISO 45001 vorm te geven. Wereldwijd is er nog veel ruimte om de gezondheid en veiligheid van werknemers te verbeteren. We willen er graag voor zorgen dat ISO 45001 daaraan bijdraagt. We zouden graag zien dat deze norm breder wordt toegepast dan die van voorgaande normen, zoals de bekende OHSAS 18001."

Martin Cottam is Group Technical Assurance & Quality Director, met de algehele verantwoordelijkheid voor kwaliteitsmanagement en technisch bestuur in Lloyd's Register (LR). Hij startte zijn carrière in de nucleaire industrie en was hier verantwoordelijk voor risicobeoordeling en veiligheidsvoorbereidingen, voordat hij in 1990 bij LR begon. Martin Cottam heeft bijgedragen aan de ontwikkelingen en herzieningen van verschillende Britse standaarden voor arbo-management en aan de ontwikkeling van OHSAS 18001. Hij is actief geweest in standaarden ontwikkeling sinds de jaren negentig en was ook betrokken bij de ontwikkeling van de ISO 55000-reeks normen voor Asset Management. 

Hij is lid van de Management Systems Expert Group van BSI en was voorzitter van het BSI-comité HS / 1, tijdens de ontwikkeling van ISO 45001. Hier leidde hij de UK-delegatie voor de ISO 45001-projectcommissie. In het ISO 45001-comité leidde hij de Task Group, die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de afdelingen en het beheer van risico's en kansen.